Blauwe Vogels

Hoi, wij zijn de Blauwe Vogels van scouting St. Willibrordgroep Didam. Onze speltak is in november 1995 opgericht en bestaat uit een groep jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De groep bestaat uit jongens en meisjes vanaf 6 jaar.  

Meer dan 4.000 kinderen  in Nederland, hebben meer begeleiding of structuur nodig dan in de reguliere groepen gegeven kan worden, zoals leden met een beperking (bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of autisme). Toch doen ook zij iedere week gewoon mee aan het Scoutingspel. Bij Scouting kun je immers van alles doen en leren, onafhankelijk van wat je wel of niet kan. Het Scoutingspel biedt ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben unieke kansen om zich te ontwikkelen en vrienden te maken. Scouting streeft ernaar zoveel mogelijk kinderen ondanks een eventuele beperking deze kans te geven, want in een Scoutinggroep is het gezellig. Je hebt er echte vrienden met wie je veel lol maakt en allerlei spannende avonturen beleeft. Samen ondernemen kinderen en jongeren uiteenlopende activiteiten en leren zo nieuwe dingen over de wereld om hen heen, maar ook over zichzelf. In een Scoutinggroep voelt een kind zich veilig en mag het zichzelf zijn. Daardoor verlegt het kind zijn grenzen en ontdekt het steeds meer wie het is en welke mogelijkheden het heeft.

Spel 

Voor deze groep jongeren is er een gestructureerd scouting programma dat wordt begeleid door deskundige leiding. Eenmaal per twee weken wordt een programma aangeboden gericht op deze groep jongeren. Het programma bestaat uit onder andere sport en spel, muziek en dans, buitenactiviteiten, het ontdekken van jezelf en vooral samen dingen doen. Een opkomst heeft altijd dezelfde structuur: openen, evt. taken verdelen, programma, gezellig eten, drinken en praten, opruimen en tenslotte sluiten. Sommige leiders zijn gespecialiseerd in het omgaan met deze doelgroep via opleiding en/of werk.  

Vragen of een keer meedraaien?

Wij draaien eens in de twee weken op vrijdag van 19:00 – 20:30 uur